RoboCup, tweede plek voor zorgrobot TU/e

De zorgrobot Amigo van de Technische Universiteit Eindhoven heeft bij de RoboCup German Open in Maagdenburg te tweede plaats behaald. Bij de competitie moeten robots huishoudelijke opdrachten en zorgtaken uitvoeren, zoals het naar binnen brengen van boodschappen en het vervolgens opruimen in een kast

Lees meer

Robotchirurgen uit Eindhoven

Op de Technische Universiteit in Eindhoven zijn robots ontwikkeld om chirurgen te helpen bij operaties. De drie robots die hiervoor zijn ontwikkeld zijn de zogenaamde Preceves, de Microsure en de Robosculpt. Deze robots kunnen helpen bij diverse takken chirurgie, te weten oogchirurgie, vaatchirurgie en botchirurgie.

Lees meer

Tech College Amersfoort van start met Robotica

Twaalf studenten van het Tech College in Amersfoort beginnen in oktober 2016 met Robotica. Speciaal voor dit traject is een robot aangeschaft, waarvoor de studenten zelf een programma ontwerpen. Robotica is bedoeld voor studenten Middenkader Engineering Mechatronica, die extra uitdaging willen.

Lees meer

Robot Challenge voor studenten en bedrijven

Met de (gratis) Robot Challenge bieden ze inspirerende colleges en praktijkopdrachten aan studenten uit alle studierichtingen. Voor een samenleving met robots is niet alleen technische en medische kennis nodig, maar moet ook gebruik gemaakt worden van sociaalwetenschappelijke, economische, juridische en ethische inzichten.

Lees meer

TU Eindhoven ontwikkeld huisdrone

Onderzoekers aan TU Eindhoven werken op dit moment aan Blue Jay drone. Deze drone is speciaal ontwikkeld om in huis te gebruiken. De Drone moet bijvoorbeeld in staat zijn om zelfstandig objecten op te pakken en deze op de juiste plaats af te leveren.

Lees meer

Robot geeft les op middelbare school

Normaal gesproken geeft wiskundedocent Jos Hoogeveen hier les, maar de komende vier weken wordt er tijdens de wiskundelessen geoefend met de kleine robot Zora. Het experiment heeft als doel om te ontdekken waar een robot de leraar en leerling kan ondersteunen.

Lees meer

Bijdrage TU Twente aan toekomt Europese robotica

Tijdens het EU-voorzitterschap is ons land gastheer van bijeenkomsten om de samenwerking van Europese landen impulsen te geven. Dezer dagen komen zo’n honderd experts en beslissers uit wetenschap en industrie naar de TU Twente om de samenwerking in rondom (gezondheids)robotica in Europa verder vorm te geven.

Lees meer

First Lego League finale regio Utrecht 2015

Op zaterdag 28 november is het zover, de regiofinale Utrecht gaat van start. Voor veel scholen is dit het grote moment waar weken lang naar toe is gewerkt. Graag willen wij u uitnodigen om te komen kijken bij de regiofinale van de provincie Utrecht bij het ROC Midden Nederland te Amersfoor

Lees meer

Over sociale robots, new friends 2015

Windesheim was gastheer van het New friends seminar 2015 over de inzet van sociale robots voor ouderenzorg en kinderen. Sociale robots worden met succes ingezet voor groepen met bijzondere behoeften, zoals kinderen met autisme, mensen met dementie en kinderen in het ziekenhuis.

Lees meer

Avans, Fontys hogescholen sluiten aan bij Turtle-5k

Avans en Fontys Hogeschool sluiten zich deze maand aan bij het bestaande consortium van samenwerkende partners uit industrie en onderwijs, dat samenwerkt aan de ontwikkeling van de Turtle-5k-voetbalrobot die meedoet aan de Robocup.

Lees meer

65-plussers enthousiast over domotica

“Technologie verandert wat er mogelijk is, maar niet wat mensen belangrijk vinden in hun leven”. De beschikking hebben over meer communicatietools en langer de controle over je eigen leven behouden, dat is de toegevoegde waarde van domotica voor ouderen.

Lees meer

Armband om je gezondheid te meten, health-tracking wristband

Google life sciences heeft een polsband, health-tracking wristband, ontwikkeld waarmee onderzoekers of artsen elke minuut data van de patiënt ontvangen. Artsen, onderzoekers en farmacie bedrijven hebben al langer interesse in een manier om patiënten continu te volgen op vitale functies buiten een lab of ziekenhuis

Lees meer

Zorgrobot Rose ontwikkeling gestopt

De ontwikkeling van de Nederlandse zorgrobot Rose is gestopt. De ontwikkelaars konden niet voldoende financiële middelen vinden om de volgende stap te maken. Het project rond zorgrobot Rose startte in 2009 met als doel om in drie tot vijf jaar een op afstand bestuurbare robot voor de zorg te ontwikkelen ter ondersteuning van ouderen.

Lees meer

Studenten HZ University presenteren schoonmaakrobot

4 juni presenteren studenten van de HZ University of Applied Sciences de schoonmaakrobot die in opdracht van WVO Zorg voor zorginstelling is ontwikkeld. De strategische visie van WVO Zorg is om meer domotica- en robotica hulpmiddelen ten behoeve van de serviceverlening aan bewoners in te gaan zetten

Lees meer

Besturing internet of things in het slimme huis

Eenvoudigere besturing van de internet of things in ons slimme huis van de toekomst is dichterbij gekomen met de aankondiging van Google Brillo. Hoe handig zou het zijn als we alle apparaten met een apparaat kunnen besturen.

Lees meer

Nederlands team naar Amerika voor Amazon Picking Challenge

Als enige deelnemer uit de Benelux vertrekt Team Applied Robotics volgende week naar Seattle, waar ze proberen de prijzenpot van de Amazon Picking Challenge, à 26.000 dollar, in de wacht te slepen. Web gigant Amazon wil door middel van deze wedstrijd ontwikkelingen in flexibele robotica stimuleren. Circa dertig teams afkomstig van universiteiten en industrie wereldwijd zullen hun slimste oplossing laten zien om volledig autonoom producten in een magazijnkast te herkennen en uit de kast te halen.

Lees meer

Belgisch robotbedrijf QBMT wint zorgprijs met Zora

Het Belgische bedrijf QBMT heeft de zorg innovatie Start-up Award 2015 gewonnen tijdens de zorg en ICT beurs 2015. De Zorg Innovatie Start-up Award is bedoeld om vernieuwende projecten en start-ups in de zorg onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Mede onder invloed van ICT-innovaties zal de zorgsector de komende jaren sterk veranderen.

Lees meer
Share This