Fashion for Good, een initiatief van C&A in samenwerking met Plug and Play en Kering, is een samenwerking gestart met SoftWear Automation. Het bedrijf heeft een naairobot ontwikkeld, die het mogelijk maakt om kleding dichter bij de consument te produceren.

Fashion for Good, gevestigd in Amsterdam, en SoftWear, afkomstig uit het Amerikaanse Atlanta, gaan samenwerken om het gebruik van de volledig geautomatiseerde naairobot in de kledingindustrie uit te rollen. De Sewbot, zoals de robot heet, combineert gepatenteerde computervisie met lichtgewicht robotica om kleding te naaien. De technologie maakt dit proces efficiënter dan wanneer het zou worden uitgevoerd door mensen.

CO2-uitstoot

De technologie maakt de productie van kleding dan ook een stuk goedkoper. Dat kan het voor producenten aantrekkelijk maken om de productie dichter bij huis te halen. “Dat leidt tot een reductie van transporten, voorraden en CO2-uitstoot”, zegt Palaniswamy Rajan, chairman en CEO van SoftWear, in een persbericht.

“De huidige kledingindustrie is na olie een van de grootste vervuilers en dat wordt in stand gehouden door de exploitatie van goedkope arbeidskrachten.”

Duurzame kledingindustrie

Fashion for Good, opgericht door de C&A Foundation, is ontwikkeld in samenwerking met partners als het Cradle to Cradle Products Innovation Institute, de Ellen MacArthur Foundation en McDonough Innovation. Samen met partners stelt Fashion for Good zich als doel om de kledingindustrie te verduurzamen.

Als deelnemer van het programma krijgt SoftWear via Fashion for Good toegang tot een netwerk van ingenieurs, wetenschappers en industrie-experts. Dat moet de adoptie van de Sewbot versnellen en uitbreiden, meldt het platform.  

Duurzame innovatie

“Innovatie zit in de kern van Fashion for Good. Samen met onze partners streven we ernaar om innovatie te gebruiken om ons te bewegen richting een wereld waarin we nemen, maken en opnieuw maken, in plaats van nemen, maken en verspillen”, zegt Katrin Ley, managing director van Fashion for Good.

“We zijn verheugd om samen te werken met SoftWear Automation en we kijken ernaar uit om zijn revolutionaire Sewbot-technologie mainstream te maken.”

Bron: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/24217/fashion-for-good-zet-met-naairobot-in-op-verduurzaming-kledingindustrie