Ahold Delhaize sluit een vierjarige samenwerking met de TU Delft om samen het domein van robotica en kunstmatige intelligentie te verkennen. Een aantal promovendi, en met hen tientallen masterstudenten, richten zich vooral op AI-onderzoek voor instore-, delivery- en fulfillmentrobotica.

Ontdekken

“We weten nog niet wat we niet weten”, zegt CEO Frans Muller van Ahold Delhaize als reactie op de vraag waar de samenwerking toe leidt. Muller schetst een paar mogelijke voorbeelden waar de samenwerking toe kan leiden: “We kunnen de beschikbaarheid van producten in de schappen controleren” en geautomatiseerd bijvullen “maar het schap kan je ook adviezen geven over welke wijn jij zou willen bij een bepaald gerecht.” Het ligt ook voor de hand dat er wordt gezocht naar het optimaliseren van de (kosten van) de last mile.

Samenwerking met Universiteiten en MKB

“We willen ook het MKB nadrukkelijk meenemen in deze reis. Ze moeten ook kunnen profiteren van de kennis die we hier opdoen.” Ahold Delhaize was daarom een van de launching partners in het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Het supermarktbedrijf richtte daar het onderdeel AIRlab op, een onderzoekslab voor kunstmatige intelligentie in de retail. Die samenwerking is met de Universiteit van Amsterdam. Het project met de TU Delft is de tweede in zijn soort en Muller sluit volgende AI-samenwerkingen niet uit.

Bron : Emerce – ahold-delhaize-onderzoekt-robotica-ai-tu-delft