Het is 25 Januari 2013. Bijna 100 jaar na de uitvinding van het woord robot door Čapek in 1920 opent Delft de deuren van een faculteit overstijgend “Robotics Institute”. Professor Robert Babuska schetst een brede visie. De gekozen thema’s hebben allemaal een menselijke of coöperatieve component: “robots die werken”, “interactieve robots” en “zwermen van robots”. Prof. Babuska benadrukt dat er nadrukkelijk niet voor de al bestaande onderwerpen zoals robotvoetbal en humanoid/menselijke robots is gekozen, alhoewel de daaropvolgende sprekers zich daar absoluut niet aan houden.

 

Prof. Darwin Caldwell over 2-benige robots

Prof. Darwin Caldwell, gevestigd in Italië maar met een dikke Britse tongval zijn roots verradend, verteld enthousiast over de voortgang in het onderzoek naar het lopen van tweebenige robots. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om gewrichten te hebben die zich als veren kunnen gedragen: ze moeten kunnen meebewegen. Als er kracht op gezet wordt, moet een motor in een robotknie niet breken. Het beste gedrag dat de knie kan vertonen is zogenaamde “active compliance“. Je kan de knie buigen als je zachtjes duwt, maar als je het heel snel probeert, bouwt de knie direct weerstand op. Zo kan je zachtjes een lepel in een papje maizena duwen, maar als je er op slaat met dezelfde lepel, veert de lepel terug als van een houten plank. Hiermee kunnen robots veel sneller reageren op hun omgeving!

 

Een ongelooflijk project, printen van huizen

De daaropvolgende presentatie van Enrico Dini was gewoonweg fantastisch. Met veel enthousiasme vertelt de Italiaan over zijn ongelooflijk project. Het printen van huizen op ware grootte. Een groot uitgevoerde 3D inktjet printer van zes bij zes meter spuit een versie van zand en een op magnesium gebaseerde oplossing om uiteindelijk grote structuren the bouwen. Dit laat zien dat de mogelijkheden met nieuwe technieken zoals 3D printers en robots eindeloos zijn. Ze beperken zich niet tot het bouwen van muurtjes met quadcopters.

Quadcopter van Atmos

Quadcopter van Atmos

 

Demonstratie van vliegende robots

Er waren veel demonstraties met vliegende robots, waarvan vooral de Atmos aandacht verdient. Dit innovatieve Nederlandse ontwerp betreft een onbemand vliegtuigje dat als quadcopter kan opstijgen, kan kantelen en als gewoon vliegtuig met vaste vleugels verder kan vliegen. Dit gaat het mogelijk maken om ze bijvoorbeeld in te zetten bij de kust waar lange afstanden moeten worden gevlogen, maar het ook belangrijk is om weer precies op de thuisbasis te landen (bijvoorbeeld het dak van een gebouw) waar het autonoom opgeladen klaar is voor een volgende reddingsmissie.

 

Demonstraties wat betreft robotzwermen

De demonstraties van robotzwermen beperken zich tot het magische aantal van twee. Meest opvallend echter is dat in geen enkele demonstratie robot autonomie voor het voetlicht wordt gebracht. Haast alle robots worden op afstand bestuurd en robots die zichzelf opladen, uitzoeken hoe het gebouw in elkaar steekt, of samen een taak aan het oplossen zijn, worden nog veilig in de laboratoria gelaten.

 

Een mooie dag als start voor de toekomst

Samengevat, een mooie dag, grote belangstelling van honderden mensen, interessante presentaties, en een mooie start voor nog betere demonstraties in de toekomst. De kickoff is een kenmerkend voor de opkomst van robots in de 22e eeuw. En wie weet, groeit het instituut uit tot de eerste academische faculteit robotica in Nederland.

Site van TU Delft Robotics Institute