Het Twentse bedrijf clear Flight Solutions ontvangt 1,6 miljoen euro van het Amerikaanse Cottonwood Euro Technology Fund om haar robotvogels verder door te ontwikkelen en op de markt te brengen. 

Spin-Off Universiteit Twente

Clear Flight Solutions is een spin-off van de Universiteit Twente. Het bedrijf maakt robotvogels die echte vogels verjagen op plaatsen waar die schade toebrengen, zoals vliegvelden, agrarische bedrijven en vuilstortplaatsen. De schade die vogels wordt geschat in de miljarden en bestaat niet alleen uit materiële schade: de overlast door vogels leidt soms ook tot dodelijke ongelukken.

Wat is een Robird?

Robirds zijn op afstand bestuurbare robot roofvogels, met het realistische uiterlijk en gewicht van hun levende tegenhangers. Robirds gebruiken silhouet en vleugel beweging gebaseerd op de modellen uit de natuur , waardoor een vlucht prestatie mogelijk is die vergelijkbaar zijn echte vogels maar dan wel door een mens bestuurd.

Robird, robotvogel

Toepassingen robotvogels

CEO Nico Nijenhuis: “We hebben een erg succesvolle test afgerond bij een Twents afvalverwerkingsbedrijf, een van de meest uitdagende omgevingen voor ons. Daarnaast hebben we nog aantal van dit soort testen gepland staan en zijn we in gesprek met potentiële klanten in elk marktgebied, inclusief een van de grootste Europese vliegvelden Andere sectoren waar de robotvogel een rol kan spelen zijn de agrarische sector, afvalverwerkingsbedrijven, havens en de olie- en gasindustrie.

Deze bedrijven hebben ook last van vogels. Ray Quintana van het Cottonwood Fund was aanvankelijk verrast door de Twentse uitvinding: “Het probleem van overlast door vogels is veel groter dan wij in eerste instantie dachten. Clear Flight Solutions heeft een technologie ontwikkeld met een enorm potentieel dat een wereldwijd probleem kan oplossen.

Bron : Turbantia -1,6-miljoen-voor-twentse-robotvogel-om-vogels-te-verjagen