Stichting Smart Homes in Eindhoven en zorgorganisatie Ananz in Geldrop gaan de komende maanden een uitgebreide gebruikersstudie uitvoeren naar de effecten van de social robot Mobiserv.

Doel van Mobiserv

Het doel van Mobiserv is om mensen langer zelfstandig te laten wonen en de kwaliteit van leven verhogen. De robot in combinatie met sensoren in huis moet taken gaan overnemen die nu vallen onder de matelzorg. Zo moet Mobiserv mensen helpen herinneren dat ze eten, drinken, hun medicijnen in te nemen en biedt de ouderen structuur gedurende de dag en helpt hen actief te blijven door middel van het geven van suggesties tot allerlei activiteiten. De robot moet een voedings-, bewegings- en veiligheidscoach worden.

Praktische test

Mobiserv zal getest worden op hele praktische zaken zoals:

  • Wanneer een testpersoon een bepaalde tijd niets gedronken heeft, wat tot uitdroging kan leiden, zal de robot deze persoon benaderen en een suggestie geven om iets te drinken, of zelfs een specifiek drankje voorstellen, gebaseerd op de voorkeuren of behoeften van deze persoon.
  • Wanneer iemand al een tijdje niemand gesproken heeft, zal de robot bijvoorbeeld voorstellen om iemand te bellen, of om bij iemand op bezoek te gaan
  • Daarnaast detecteert de robot valpartijen en worden indien nodig vitale functies en het slaappatroon in de gaten gehouden. In geval van nood zal de robot automatisch iemand bellen.

Ondersteuning aan ouderen en mantelzorgers

De test zijn bedoeld om eindgebruikers en verzorgers laten beleven wat Mobiserv voor hen kan doen en in hoeverre mantelzorgers mobiserv kunnen instellen op de persoon. De uitkomsten moeten helpen om Mobiserv verder door te ontwikkelen om uiteindelijk op de markt te kunnen worden gebracht.

Bron : Zorgvisie-Gebruikersstudie-naar-sociale-robot-Mobiserv

 27-2-2015 Extra steun vanuit de EU

De Europese Commissie heeft een subsidie van 4 miljoen gegeven om verder te gaan met het onderzoek. “Met het geld kunnen we de functionaliteit van onze robots uitbreiden en onderzoeken hoe we ze kunnen inzetten bij patienten”, zegt Herjan van den Heuvel van Smart Homes.

Reactie mensen en verzorgers

Uit de eerste tests is al gebleken dat mensen blij zijn met de robot. Herjan: “Mensen denken eerst ‘is dat niet eng?’ Maar binnen een uur hebben ze er al een beter beeld bij. Het is een opluchting voor veel mensen dat hij geen armen heeft, het idee van een robot schrikt toch nog wel af. Maar de mensen vinden het leuk als hij er is. Ook mantelzorgers zijn er blij mee, omdat het ze ontlast.”