Op initiatief van branchevereniging High Tech NL hebben vijf toonaangevende industriële spelers en zes wetenschapsinstellingen afspraken gemaakt over de krachtenbundeling op dit vlak. Resultaat is het nationale samenwerkingsverband ‘Holland Robotics’, dat ervoor moet zorgen dat de internationale concurrentiepositie wordt verstevigd en naar een hoger plan trekt.

Holland Robotics

“Holland Robotics zorgt voor een beter verband tussen alle robotica-activiteiten in Nederland, en daar is Arthur de Crook, mede-initiatiefnemer en managing director van het internationale roboticaplatform RoboValley, blij mee.

In deze eerste fase, hebben de vier technische universiteiten, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen zich verenigd, samen met de grote industriële partijen DEMCON, VDL Enabling Technologies Group, Philips, Lely en Vanderlande Industries. Nog een tiental grote industriële partijen sluiten zich later aan. Holland Robotics staat open voor alle partijen die willen bijdragen aan dit initiatief. Zo ontstaat een dynamische uitwisseling van ideeën en initiatieven op het gebied van technologie en talent.

Roboticaplatform met heldere focus

Eerder is er al een roboticaplatform initiatief gestart ‘RoboNED’, die de behoefte voorzat om partijen bijeen te brengen. Het platform stokte door een gebrek aan samenwerking tussen de industrie en de academische wereld. Bij het ‘Holland Robotics’ platform ligt hier juist de focus op. Volgens Maarten Steinbuch, scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven, is het belangrijk dat de erfenis van RoboNED weer nieuw momentum krijgt en dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.

Op weg naar meerjarenonderzoeksprogramma’s

Onder de naam Holland Robotics treden wetenschap en industrie vanaf nu nationaal en internationaal met één gezicht naar buiten. “Ieder met zijn eigen identiteit, maar wel als onderdeel van een landelijk roboticaplatform”, aldus Willem Endhoven, managing director van High Tech NL. Holland Robotics effent ook het pad naar een officieel onderzoeksconsortium voor wetenschappers en industrie. Endhoven: “Zo ontstaan meerjarige onderzoeksprogramma’s op applicatiegebieden die voor de hightechindustrie belangrijk zijn. Juist door het samenbrengen van wetenschap en industrie komen we tot succesvolle innovaties die leiden tot meer internationale business.”

Bron : bits chips – nationale roboticasector verenigt zich in holland robotics