De Lopes II rehabilitatie-robot wordt in gebruik genomen in Sint Maartenskliniek in Nijmegen en het Roessingh rehabilitatiecentrum in Enschede. De komende weken zullen de eerste patiënten in Nederland weer (beter) leren lopen dankzij het apparaat.

Beschadiging aan wervelkolom, beroerte

De robot ondersteunt de loopbeweging van mensen die gedeeltelijk verlamd raakten na een beroerte of een beschadigde wervelkolom hebben. Lopes II houdt de patiënt stevig vast rond de pelvis, het onderbeen en de voet. Het apparaat meet continu hoe de patiënt loopt en biedt ondersteuning zodra de loopbeweging incorrect wordt uitgevoerd. Een fysiotherapeut stelt het apparaat af op de specifieke behoefte en manier van bewegen van de patiënt.

Enthousiaste reacties over Lopes

De therapeuten zijn enthousiast over de mogelijkheden van LOPES II . Hans Rietman , part- time hoogleraar revalidatiegeneeskunde en technologie aan de Universiteit Twente en directeur van
Roessingh Research and Development ( RRD ) in Enschede , zegt : ” De robot walking trainer , ontwikkeld door middel van intensieve samenwerking tussen kliniek en technologie , kan , met een echte menselijke aanraking, patiënten helpen om zelfstandig te lopen stap voor stap. Het is een grote aanwinst voor revalidatie. ”

Bart Nienhuis , LOPES project manager bij de Sint Maartenskliniek , voegt toe : “We hebben al gebruik gemaakt van loopbandtraining sinds de jaren 1990 en zijn blij met de ontwikkeling van
LOPES II die over de ‘ mechanische werk ‘ van een fysiotherapeut kan nemen . De fysiotherapeut wordt niet ontslagen , maar heeft nu de mogelijkheid om intensief te trainen met individueel maatwerk met behulp van deze robot .

De fysiotherapie gericht op herstel van het lopen , die wij aanbieden in het revalidatie proces ,kan intensiever worden aangeboden met dezelfde mankracht en voor een breder publiek . Dat maakt dit apparaat zo speciaal voor ons. ”

Bron : Kennispark Twente