De Europese Unie moet een innovatiehub voor robotica krijgen waar het midden- en kleinbedrijf nieuwe toepassingen kan testen van robots die samenwerken met mensen in hun bedrijven. Met die boodschap opende de hoogleraar mensgerichte robotica Bram Vanderborght van de Vrije Universiteit Brussel de discussie van experts over de toekomst van de mensgerichte robotindustrie tijdens de Europese Innovation Days afgelopen week in Brussel. Volgens Vanderborght doen nu vooral grote bedrijven mee aan met Europees geld betaalde innovatieve roboticaprojecten waardoor ze hun bedrijfsprocessen verbeteren. Kleinere bedrijven hebben de mogelijkheden daar doorgaans niet voor. Die missen dan dus de boot. 

Het valt te verwachten dat miljoenen euro’s uit het het Horizon Europe innovatiefonds naar de ontwikkeling van deze hub zullen gaan. In het Horizon-onderzoeksfonds gaat in totaal zo’n 100 miljard euro om.

Weinig MKB bedrijven proberen robots uit

De ontwikkeling van robots die samenwerken met mensen om bedrijven sneller, beter of comfortabeler te laten werken staat in Europa feitelijk nog in de kinderschoenen. Er zijn geen goede regels die beschrijven wat een autonoom werkende robot wel en niet mag doen zoals welke data hij uit zijn werkomgeving wel of niet mag verzamelen en hoe hij daar mee om moet gaan. Bovendien is er een probleem met de aansprakelijkheid, zei Vanderborght. ,,Hier in Brussel draait nu een experiment in een fabriek waar robots bepaalde werkzaamheden niet mogen doen omdat hun aansprakelijkheid niet te verzekeren is.” Daarover moeten dus afspraken met verzekeraars gemaakt worden.

EU-regels nodig voor samenwerking tussen robots

De verschillende robots moeten ook met elkaar kunnen samenwerken. Hun interfaces moeten beter op elkaar aansluiten zodat ze snel kunnen werken. ,,Nu werken ze nog te langzaam waardoor hun productiviteit niet hoog genoeg is”, zei de Finse hoogleraar werktuigbouw Minna Lanz van de universiteit van Tampere. Ook moeten de robots de regels zelf kunnen begrijpen. En ze moeten ook nog eens een keer veilig werken volgens de daarvoor opgestelde regels. Ondertussen moeten Europeanen geschoold worden in het gebruik van robots. Dat moet ook hun eventuele angst daarvoor wegnemen.

Concurrentie van Azië

Bij het maken van de robotregels moeten alle partijen betrokken worden: de bedrijven die de robots maken, maar ook de consumenten die zo kunnen aangeven wat ze wel en niet acceptabel vinden. Als die regels er niet op korte termijn komen kan de EU haar koppositie in de wereld van robotica verliezen aan landen in Azië, zei EU-topambtenaar Lucilla Sioli. Volgens hoogleraar Vanderborght is de ontwikkeling van de Europese roboticamarkt mede daarom een economische topprioriteit.

Bron : innovationorigins.com – europa-moet-investeren-in-hub-voor-mensgerichte-robots-in-het-mkb