Via de markt voor mobiele telefonie is veel ICT-techniek beschikbaar gekomen. Bovendien zijn toepassingen goedkoper geworden. Dat maakt de weg vrij om robots te ontwikkelen voor allerlei doeleinden. “Robotica is de belangrijkste technologie om maatschappelijke problemen op te lossen”, vindt Stefani Stramigioli professor aan de universiteit van Twente.

Robotica in het dagelijks leven

Maar ook in gewone huishoudens zal robottechniek steeds meer doordringen. Robots zijn er in vele soorten en maten en kunnen voor veel mensen heel nuttig zijn. Zo zal de toepassing van robottechniek en mobiele systemen in huis en in het dagelijks leven steeds gewoner worden, denk aan de robotstofzuiger of robotgrasmaaier. De kwaliteit ervan zal toenemen en de kosten zullen verder dalen.”

Kansen voor Nederland

De roboticamarkt heeft wel een paar grote trekkers nodig. Bedrijven met een positieve visie die een leidende rol gaan vervullen in de markt.S tramigioli denkt dat Nederland vooral kan profiteren van de sterke positie in systeembouw. “Ik denk dat we meer kunnen investeren in semi-autonome systemen, waarin langzaamaan meer ‘intelligentie’ wordt ingebouwd. Net zoals je een mobiele telefoon koopt waarop je vervolgens steeds meer apps download.” Er liggen er grote kansen voor Nederland om een belangrijke speler te zijn in de wereldwijde robotica.” Bron : technolgische ontwikkelingen

PRECEYES een mooi voorbeeld

Medical Robotic Technologies richt zich op de zorgsector. Hier vinden continue onderzoeksprojecten plaats in nauwe samenwerking met deskundigen in het veld. Voorbeelden van toepassingen zijn vitreo-retinale oogchirurgie en minimaal invasieve chirurgie in de buik en thorax. De voordelen zijn evident:

  • Chirurgen die niet in bochetn boven de patient hoeven te staan
  • Minder kans op bloedingen
  • Hogere precisie waarmee je weefsel kunt scheiden
  • Het sparen van weefsel en het gericht behandelen

Preceyes is ontwikkeld door de Universiteit van Eindhoven en een goed voorbeeld wat Nederland wereldwijd kan bijdragen