Als enige deelnemer uit de Benelux vertrekt Team Applied Robotics volgende week naar Seattle, waar ze proberen de prijzenpot van de Amazon Picking Challenge, à 26.000 dollar, in de wacht te slepen. Web gigant Amazon wil door middel van deze wedstrijd ontwikkelingen in flexibele robotica stimuleren. Circa dertig teams afkomstig van universiteiten en industrie wereldwijd zullen hun slimste oplossing laten zien om volledig autonoom producten in een magazijnkast te herkennen en uit de kast te halen.

Robotarm

Het team, afkomstig uit Eindhoven, denkt door het robuust systeem van hun robotarm hoog te scoren. “Voor het oppakken van objecten hebben we een compacte vacuümgrijper ontworpen die veel voordelen biedt ten opzichte van mechanische grijpers.” aldus teamlid John Gardenier. “Perceptie wordt geleverd door middel van een 3D camera die gemonteerd is op het uiteinde van de robotarm. We hebben veel tijd besteed aan herkennings- en padplanningsalgoritmes om vanuit perceptie een object succesvol op te kunnen pakken”.

Het team is ontstaan toen drie collega’s zagen dat hun robotica- en mechatronicaervaring heel goed toepasbaar was in de wedstrijd. Met sponsoring van technisch consultancybureau Alten Nederland en robotintegrator Gibas Automation hebben zij afgelopen half jaar hun vrije tijd gestopt in het ontwikkelen van hun unieke picking systeem. In maart kwalificeerden zij zich voor de Amazon Picking Challenge en behoorden toen al tot de top vijfentwintig deelnemende teams. Op 26 en 27 mei zal Team Applied Robotics het opnemen tegen hun concurrenten in de finale van de Amazon Picking Challenge.