Hoogleraar Stefano Stramigioli, professor aan de TU Twente, verschijnt deze week dagelijks in de uitzending van de Universiteit van Nederland waarbij online lessen worden gegeven over robotica. Bron foto Universiteit van Nederland

Maandag 9 februari : Wanneer is een robot een betere voetballer dan Messi?

Er wordt voorspeld dat we in 2050 robots kunnen maken die beter kunnen voetballen dan het Nederlands elftal. In 2050 pas! Terwijl we nu bijvoorbeeld al weten hoe we robots beter zicht kunnen geven dan wij. Wat is er dan nog zo moeilijk? Stefano legt uit waar je tegenaan loopt als je een robot maakt naar het evenbeeld van de mens.

Dinsdag 10 februari  Wat is het nut van levensechte robotvogels?

Robotvogels, robotvissen, robotspinnen: wat hebben we eraan? In de robotica is het juist belangrijk eigenschappen van dieren te kopiëren. Dieren kunnen bijvoorbeeld op plekken komen waar wij niet bij kunnen, en wat dacht je van insecten die 800 keer hun eigen gewicht kunnen dragen? Stramigioli legt uit wat we hebben aan robots met eigenschappen die geïnspireerd zijn door de natuur.

Woensdag  11 februari Worden we verpleegd door robots als we oud zijn?

Om maar met de deur in huis te vallen: ja. We gaan absoluut door robots verpleegd worden als we oud zijn. Dat kan ook niet anders, want er zullen veel te veel oude mensen zijn. Stefano heeft een robot ontworpen die niet alleen de dokter een handje helpt, maar ook als gezelschapsmaatje kan dienen. En die heeft hij meegenomen. Het robotje kan lachen, schrikken en zelfs boos worden, en kan bijvoorbeeld heel goed mensen met Alzheimer helpen.

Donderdag 12 februari Hoe redden robots levens?

In de Alpen vallen jaarlijks gemiddeld 85 doden door lawines. Stramigioli en zijn team helpen mee aan het ontwikkelen van robots die mensen sneller op kunnen sporen als ze zijn bedolven onder de sneeuw (zie ook: project SHERPA). In dit college laat hij zien hoe de creatie werkt. En hij vertelt ook over andere robots die zijn ontworpen met het doel mensenlevens te redden.

Vrijdag 13 februari : Hoe kun je binnen een kwartier een robot maken?

De studenten van Stefano krijgen standaard de opdracht een robot te maken uit een simpel A4-tje. In dit college laat Stefano een paar van deze ontwerpen zien. Ook laat hij zien hoe je dankzij revolutionaire elektronica een direct operationele robot kunt maken… binnen een kwartiertje. Over de Universiteit van Nederland Universiteiten zijn een bron van kennis. De Universiteit van Nederland heeft als doel de kennis die aanwezig is bij die universiteiten toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen. Dit gebeurt door de beste hoogleraren van het land op begrijpelijke wijze te laten vertellen over hun vakgebied. Elke werkdag wordt een nieuw college over uiteenlopende onderwerpen uitgezonden.

Bron : TU Twente – stefano-stramigioli-in-universiteit-van-nederland 

Interview : Robots.nu in gesprek met stefano stramigioli