RoboMind biedt een simpele educatieve programmeeromgeving die het mogelijk maakt met de fundamenten van informatica kennis te maken door zelf een robot te programmeren. Naast een inleiding tot populaire programmeermethoden, verkrijg je inzicht in de gebieden van de robotica en kunstmatige intelligentie. De kracht van RoboMind zit in de eenvoud van de leeromgeving. Hierdoor kan logisch denken direct worden gekoppeld aan het oplossen van relevante uitdagingen in de maatschappij en industrie.

Voor iedereen op ieder niveau

RoboMind is bedoeld als eerste kennismaking met programmeren van robots zonder dat er voorkennis vereist is. Het is zeer goed toepasbaar als zelfstandige en klassikale lesmethode. Omdat er zeer uiteenlopende opdrachten kunnen worden gemaakt is de moeilijkheidsgraad naar wens aan te passen. Zo kan het primair onderwijs zich met name richten op het schrijven van commando’s om de robot door zijn omgeving te laten navigeren, het voorgezet onderwijs om programmeerstructuren verder te behandelen en beroepsonderwijs en universiteiten om automaten en sturing van machines te simuleren.

De programmeeromgeving

RoboMind is een kleine taal met een overzichtelijk aantal regels, toegespitst op het programmeren van een robot. Daardoor kan je snel van start. Toch zijn er mogelijkheden te over om interessante programma’s te maken. RoboMind is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OSX. Ook de  gratis licentie beschikt over alle functionaliteit en je kunt het voor een onbeperkte periode gebruiken.

Nieuw in RoboMind

Inmiddels is RoboMind 4.3 beschikbaar. Deze versie zit vol met verbeteringen en interessante uitbreidingen. De belangrijkste is misschien wel de export functie naar de Lego Mindstorms NXT robot. Ook kan je programma’s makkelijker schrijven in de verbeterde tekstverwerker. Daarnaast zijn er op de website nieuwe voorbeeld projecten voor scholieren te vinden. Ga naar de website om de software gratis uit te proberen.

Voortgezet onderwijs

RoboMind is ideaal om projectmatig de basis van logica, informatica en robotica te introduceren. Onderwerpen en ontwikkelomgeving kunnen worden aangepast zodat deze aansluiten bij maatschappelijk relevante thema’s. Met RoboMind kunnen leerlingen zelf ontdekken hoe Google zelfsturende voertuigen maakt of hoe robots zelf thuis stofzuigen. Voor het gebruik op scholen wordt wel een bijdrage gevraagd voor de software.