Op de TU Delft heeft Daniël Karssen een robot, genaamd Phides ontwikkeld die kan rennen. Het doel van robot Phides is om beter te begrijpen hoe mensen lopen en rennen. Deze kennis is van essentieel belang voor de ontwikkeling van apparaten, zoals protheses en ortheses. Deze hulprobots moeten het mensen met een handicap mogelijk maken om beter te lopen de prestaties te verhogen.

 

 

Nieuwe technieken voor een exoskelet

De TU Delft heeft ruime ervaring met looprobots en behoort tot de wetenschappelijke top. De studie van student Karssen toonde veel verbeteringen die gerealiseerd kunnen worden door mechanische aanpassingen, zoals het toepassen van speciale (niet-lineaire) veren of door het verplaatsen van het massazwaartepunt. Bijvoorbeeld door het been achterwaarts te laten zwaaien vlak voordat de robot contact maakt met de grond of het gebruik maken van niet niet-lineaire veren.

 

 

Mechanica belangrijk

Mechanica blijft een belangrijke component als het gaat om robotontwikkeling. Enerzijds leert het ons beter te kijken hoe we beweging (o.a. lopen) beter kunnen toepassen op robots. Anderzijds moet het bijdragen aan minder energie verbruik om robots op langere termijn rendabel en betaalbaar te maken.

 

Bron : TU Delft – running robo