Robotica onderzoek

Nieuws over robotica onderzoek in Nederland. Welke bedrijven, gemeentes, universiteiten en hogescholen zijn actief en welke ontwikkelingen zijn er.

TU Eindhoven opent Social Robotics Lab

Robots duiken steeds vaker op in ons leven. Bijvoorbeeld op luchthavens, scholen en in de zorg. Om te zorgen dat deze robots ons beter begrijpen, en wij hen, richt de TU Eindhoven een speciaal Social Robotics Lab op.
In het lab kunnen studenten en jonge onderzoekers robots ontwerpen die niet alleen slim zijn, maar ook sociaal en moreel.

Lees meer

Onderzoek naar zachte robots

Bestaande robots zijn hard en beperkt buigzaam. Maar wat nu als robots zacht en flexibel zijn, zoals de grijpers die pioniers van de TU Delft aan het ontwikkelen zijn. Deze souplesse maakt allerlei nieuwe toepassingen mogelijk. Een Nederlandse pionier is Rob Scharff, promovendus aan de Technische Universiteit Delft.

Lees meer

Het robotica ‘’Smart Tooling’’ project

Het robotica “Smart Tooling” project heeft als doel het versterken van de procesindustrie door kosten efficiënter en veiliger te werken. Uit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan meer dan 50 concrete robottoepassingen. Er wordt gewerkt aan meerdere thema’s die relevant zijn voor de proces industrie zoals schoonmaak, inspectie en de impact van het gebruik van nieuwe technologie op het werk. Projecten zijn onder andere cleaning, inspectie, werkplaats, UAS.

Lees meer

Robot onderdelen uit 3D printer

In Carré, Amsterdam, wordt de komende twee weken een protolab ingericht waar onderzoekers van de TU Twente onderdelen voor robots uit 3D-printers kunnen laten rollen. De vakgroep van hoogleraar Stefano Stramigioli kan met de nieuwe apparatuur sneller en efficiënter...

Lees meer

Feedback krijgen op wat de robot doet en voelt

Vorige week had ik het geluk een rondje te mogen lopen over het robotica lab van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de Universiteit Twente.  Een mooie demonstratie die ik daar kreeg had te maken met software die de bestuurder van een robot moet...

Lees meer