Robotica onderzoek
Nieuws over robotica onderzoek in Nederland. Welke bedrijven, gemeentes, universiteiten en hogescholen zijn actief en welke ontwikkelingen zijn er.
TU Eindhoven opent Social Robotics Lab
Robots duiken steeds vaker op in ons leven. Bijvoorbeeld op luchthavens, scholen en in de zorg. Om te zorgen dat deze robots ons beter begrijpen, en wij hen, richt de TU Eindhoven een speciaal Social Robotics Lab op.
In het lab kunnen studenten en jonge onderzoekers robots ontwerpen die niet alleen slim zijn, maar ook sociaal en moreel.
TU Delft, EUR en Erasmus MC willen samenwerking versterken
TU Delft, EUR en Erasmus MC willen hun wetenschappelijke samenwerking, in het bijzonder op het gebied van gezondheid, structureel versterken en opschalen.
Onderzoek naar zachte robots
Bestaande robots zijn hard en beperkt buigzaam. Maar wat nu als robots zacht en flexibel zijn, zoals de grijpers die pioniers van de TU Delft aan het ontwikkelen zijn. Deze souplesse maakt allerlei nieuwe toepassingen mogelijk. Een Nederlandse pionier is Rob Scharff, promovendus aan de Technische Universiteit Delft.
Het robotica ‘’Smart Tooling’’ project
Het robotica “Smart Tooling” project heeft als doel het versterken van de procesindustrie door kosten efficiënter en veiliger te werken. Uit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan meer dan 50 concrete robottoepassingen. Er wordt gewerkt aan meerdere thema’s die relevant zijn voor de proces industrie zoals schoonmaak, inspectie en de impact van het gebruik van nieuwe technologie op het werk. Projecten zijn onder andere cleaning, inspectie, werkplaats, UAS.
Oost-Nederland proeftuin voor industriële robotica
Een consortium van bedrijfsleven en onderwijs ontvangt Europese subsidie voor unieke robotica proeftuin (RECAP). Het is een unieke faciliteit op het gebied van industriële robotica die nog niet bestaat in (Oost) Nederland.
innovatiecentrum i-Botics voor exoskeletten en telerobotica
I-Botics, een initiatief van TNO en de TU Twente, is een open innovatiecentrum voor onderzoek programma’s met als doel praktische gerobotiseerde innovaties en applicaties te ontwikkelen voor exoskeletten en telerobotica met een kortere time-to-market.
Universiteit Twente scoort goed binnen Europese robot projecten
Onderzoekers van de Universiteit Twente gaan de komende jaren aan de slag met drie grote Europese projecten op het gebied van robotica. De onderzoeksinstituten haalden subsidie binnen voor drie onderzoeksprojecten, met een totale investeringsomvang van 16,9 miljoen euro.
Clear Flight Solutions krijgt de 1,6 miljoen om de robotvogels door te ontwikkelen
Het Twentse bedrijf clear Flight Solutions ontvangt 1,6 miljoen euro van het Amerikaanse Cottonwood Euro Technology Fund om haar robotvogels verder door te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het probleem van overlast door vogels is groot en met deze technologie biedt een enorm potentieel dat wereldwijd problemen kan oplossen.
Robot onderdelen uit 3D printer
In Carré, Amsterdam, wordt de komende twee weken een protolab ingericht waar onderzoekers van de TU Twente onderdelen voor robots uit 3D-printers kunnen laten rollen. De vakgroep van hoogleraar Stefano Stramigioli kan met de nieuwe apparatuur sneller en efficiënter...
Robot Phides moet helpen bij de ontwikkeling van loop protheses, TU Delft
Op de TU Delft heeft Daniël Karssen een robot, genaamd Phides ontwikkeld die kan rennen. Het doel van robot Phides is om beter te begrijpen hoe mensen lopen en rennen. Deze kennis is van essentieel belang voor de ontwikkeling van apparaten, zoals protheses en...
Feedback krijgen op wat de robot doet en voelt
Vorige week had ik het geluk een rondje te mogen lopen over het robotica lab van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de Universiteit Twente. Een mooie demonstratie die ik daar kreeg had te maken met software die de bestuurder van een robot moet...