Zorgrobots in Nederland

Nieuws over Zorgrobots in Nederland. Welke zorgverleners, universiteiten en hogescholen zijn actief en welke ontwikkelingen zijn er. Meer informatie kunt u ook vinden op Robotzorg.nl.

Onderzoekers van Zuyd Hogeschool winnen publieksprijs voor sociale robots

Het project Sociale robots in de zorg van het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg heeft de publieksprijs van de SIA RAAK-award gewonnen. Het project Sociale robots in de zorg onderzocht de potentie, toepasbaarheid en het effect van sociale robots in de langdurige zorg. Een actueel en relevant maatschappelijk vraagstuk.

Lees meer

Robotchirurgen uit Eindhoven

Op de Technische Universiteit in Eindhoven zijn robots ontwikkeld om chirurgen te helpen bij operaties. De drie robots die hiervoor zijn ontwikkeld zijn de zogenaamde Preceves, de Microsure en de Robosculpt. Deze robots kunnen helpen bij diverse takken chirurgie, te weten oogchirurgie, vaatchirurgie en botchirurgie.

Lees meer

Zorgrobot Rose ontwikkeling gestopt

De ontwikkeling van de Nederlandse zorgrobot Rose is gestopt. De ontwikkelaars konden niet voldoende financiële middelen vinden om de volgende stap te maken. Het project rond zorgrobot Rose startte in 2009 met als doel om in drie tot vijf jaar een op afstand bestuurbare robot voor de zorg te ontwikkelen ter ondersteuning van ouderen.

Lees meer

Belgisch robotbedrijf QBMT wint zorgprijs met Zora

Het Belgische bedrijf QBMT heeft de zorg innovatie Start-up Award 2015 gewonnen tijdens de zorg en ICT beurs 2015. De Zorg Innovatie Start-up Award is bedoeld om vernieuwende projecten en start-ups in de zorg onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Mede onder invloed van ICT-innovaties zal de zorgsector de komende jaren sterk veranderen.

Lees meer

Empatische robot voor ouderen

Onderzoekers van Zuyd Hogeschool in Heerlen hebben, samen met negen andere onderzoeksinstellingen uit vijf Europese landen, een servicerobot voor ouderen ontwikkeld die empathisch en sociaal is. De servicerobot moet ouderen in staat stellen langer zelfstandig thuis te wonen.

Lees meer

Hogeschool Windesheim over robots in de zorg

TV interview Hogeschool Windesheim Zwolle met Tom Ederveen van Robots.nu en Ilse van der Veen (verpleegkundige) over robots in de zorg. Welke taken gaan robots overnemen van zorgverleners. Hoe ver gaan de ontwikkelingen en blijft er nog een verschil ontstaan tussen mens en robot.

Lees meer

“Mensen in de zorg moeten zorgrobot omarmen”

Verzorgenden hoeven niet te bang zijn dat ze worden vervangen door de zorgrobot. Dit zegt professor robotica Bram Vanderborght aan de Vrije Universiteit Brussel. Robots kunnen de grootste schaakmeesters verslaan, maar veters strikken –iets wat elk kind kan- is voor een robot een te complexe handeling.

Lees meer

Nederland moet door ontwikkelen

“Robotica is de belangrijkste technologie om maatschappelijke problemen op te lossen”, vindt Stefani Stramigioli professor aan de universiteit van Twente. Maar ook in gewone huishoudens zal robottechniek steeds meer doordringen.

Lees meer

Lopes II looprobot in gebruik

De Lopes II rehabilitatie-robot wordt in gebruik genomen in Sint Maartenskliniek in Nijmegen en het Roessingh rehabilitatiecentrum in Enschede. De komende weken zullen de eerste patiënten in Nederland weer (beter) leren lopen dankzij het apparaat. De robot ondersteunt de loopbeweging van mensen die gedeeltelijk verlamd raakten

Lees meer

UMC Maastricht krijgt vernieuwde Da Vinci operatierobot

Maastricht UMC+ gaat vanaf vrijdag 6 september als eerste ziekenhuis in Nederland opereren met de vernieuwde Da Vinci operatierobot. Dit biedt 2 grote voordelen. Ten eerste kunnen daarmee nog complexere operaties worden uitgevoerd. Ten tweede biedt dit de mogelijkheid de operatierobot in te zetten voor opleidingsdoeleinden.

Lees meer

Teleflex de flexibele operatie robot

Opereren zonder te snijden dat heeft natuurlijk altijd de voorkeur. Geen incisies, minder schade en het kan. De TU twente is constant bezig allerlei verbetering tot te voegen aan de een flexibele endoscoop. [title size="3"]Telemanipulatie[/title] Een veelbelovende...

Lees meer

Gebruikersstudie sociale robot Mobiserv

Stichting Smart Homes in Eindhoven en zorgorganisatie Ananz in Geldrop gaan de komende maanden een uitgebreide gebruikersstudie uitvoeren naar de effecten van de social robot Mobiserv. Doel van Mobiserv Het doel van Mobiserv is om mensen langer zelfstandig te laten...

Lees meer

Ziekenhuis Oostende beschikt over DaVinci operatierobot

Het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys kan voortaan kijkoperaties uitvoeren met een robot die door de chirurg met twee joysticks bediend wordt. Voor de patiënt betekent het gebruik van deze operatie robot  een kortere opname, sneller herstel en kleinere littekens....

Lees meer

CompanionAble

CompanionAble is een onderzoeksproject waarin 18 partnerbedrijven en universiteiten samenwerken gedurende vier jaar. Het project combineert het beste uit beide werelden van domotica en robotica om mensen met vergeetachtigheid zo optimaal en prettig mogelijk te...

Lees meer

Noord Nederland krijgt operatie robot

Het Medisch Centrum Leeuwarden gaat een Da Vinci operatierobot aanschaffen. Het ziekenhuis hoopt de eerste operaties met de robot in het najaar van 2012 te kunnen uitvoeren. Het is de eerste Da Vinci-robot in de drie noordelijke provincies. 

Lees meer

Marc de Hond test looprobot

Marc de Hond, deejay, testte gisteren als Nederlander een exoskelet gericht op de loopbeweging. Een exoskelet is een soort bionisch pak dat je lichaam ondersteunt.

Lees meer