8 maart 2015, Kopgroep Bibliotheek, Den Helder. In het kader van de internationale vrouwendag was er in Den Helder aandacht voor de opkomst van robots en de impact die deze nieuwe technologie kan hebben op de rol van de vrouw. Marlies Pfann trapte af met de video waarin Jet Bussemaker in een interview de komst van robots besprak in DWDD.

Workshops over robots

Tom Ederveen, robots.nu, en Yanaika Zomer gaven vervolgens interactieve presentaties over de huidige stand van zaken en toekomstige verwachtingen. Robots die dagelijkse taken uitvoeren zoals stofzuigen, robots die een deel van de zorg overnemen, deze mantelzorg die veelal door vrouwen wordt gedaan als ook de integratie van techniek in ons leven en ons lichaam.

Biedt het vrouwen kansen? Het aanwezige publiek, zowel mannen als vrouwen, mengde zich stevig in de discussie. Niet alles is rozengeur en zonneschijn en veel mensen gaven de voorkeur aan de menselijke band.  Aan de hand van voorbeelden en een demonstratie van de NAO robot werd wel duidelijk dat er meer mogelijk is dan mensen denken. Specifieke zorgtaken, robots voor gemak en plezier en het gebruik van technologie in ons lichaam gaven de aanwezige een ander beeld van de inzet van robots dan de bekende mens-robot die we kennen uit films.

[gm album=1 module=afflux]