Opereren zonder te snijden dat heeft natuurlijk altijd de voorkeur. Geen incisies, minder schade en het kan. De TU twente is constant bezig allerlei verbetering tot te voegen aan de een flexibele endoscoop.

[title size=”3″]Telemanipulatie[/title] Een veelbelovende techniek is telemanipulatie” zegt Reilink. “De arts bestuurt hierbij een soort joystick, die zelf weer de endoscoop aanstuurt. Als wij nu zorgen voor een optimale koppeling tussen joystick en endoscoop, kan de arts sneller en nauwkeuriger werken. En door middel van force-feedback kan die ook vóelen wat er gebeurt: de joystick zal immers tegenkracht geven als de endoscoop in het lichaam ergens tegenaan stoot.”

“Nog een stap verder is: de joystickbediening samen met een HD-monitor integreren in één cockpit. Dan ziet de arts op z’n monitor zijn medische instrumenten net zo bewegen als zijn handen. Alsof hij bij de patiënt in het lichaam zit.” Daarmee wordt weer een extra stap gezet naar de operatie robot.

[title size=”2″]TeleFLEX-project[/title]

Het teleflex project brengt vier faculteiten samen. Technische Geneeskunde is hierbij een belangrijk. De patiënt in de gezondheidszorg begrijpen en van daaruit naar technologie kijken, om vervolgens te bepalen welke technologie bij de optimalisatie van diagnostiek en therapie behulpzaam kan zijn. De werelden van medische techniek en zorg bij elkaar brengen, zodat we nieuwe technologie kunnen ontwerpen en ontwikkelen

Bron : Universiteit Twente – OPERATIEKAMER VAN DE TOEKOMST