Vanuit de Technische Universiteit Delft is het initiatief gekomen om een ecosysteem in te richten rondom robotica. Het gaat om een vergaande samenwerking tussen ondernemingen, overheden en onderwijsinstanties op de campus van de TU Delft. Het doel van deze RoboValley is om een leidend wereldwijd ecosysteem voor robotica op te zetten waarmee de TU binnen tien tot vijftien jaar tot de absolute wereldtop behoren.

Robotica enorm in de belangstelling

Dat heeft te maken met technische doorbraken en maatschappelijk vraagstukken. Nadat het zo’n twintig jaar relatief rustig is geweest rond robotica, is er de laatste twee à drie jaar enorm veel belangstelling. Er komt een hele nieuwe generatie robots aan.

Ontwikkelingen

Maatschappelijk ontwikkelingen die de robotindustrie aanjagen zijn de vergrijzing, de zorg en bijvoorbeeld arbowetgeving rondom gevaarlijk en vuil werk. Belangrijke technische ontwikkeling die zorgen voor meer mogelijkheden:

  • Betere sensortechnologie
  • Betere beeldherkenning en cameratechnologie
  • Betere spraakherkenning
  • Ontwikkelingen internet of things (IoT)
  • Gegevensoverdracht via breedbandtechnologie
  • Betere accusystemen

Kortom, technisch kan er veel meer. Dat lukt ook nog eens tegen lagere kosten

Somnox, een mooi voorbeeld

Somnox is een knuffelbare slaaprobot voor mensen met slaapproblemen. De robot simuleert een rustige ademhaling en monitort het nachtritme van de gebruiker. Hij maakt je op precies het juiste moment van je slaapcyclus wakker met je favoriete muziek én imiteert de zonsopkomst met een ingebouwde lamp. De robot is ontwikkeld door 4 studenten en kan een bijdrage leveren aan de welzijn.

Het duurt nog wel even voordat Somnox op de markt lomt, 2 jaar. Op 3 juni is Somnox te knuffelen tijdens het International Festival of Technology in Delft. Het International Festival of Technology is een gratis event en vindt plaats van woensdag 1 juni tot en met vrijdag 3 juni 2016 op de campus van de TU Delft en in de stad.

30 mei 2016 : 100 miljoen voor RobValley

Het onderzoek naar robots in Nederland krijgt een duw in de rug. Het Canadese investeringsfonds Chrysalix Ventures steekt 100 miljoen euro in RoboValley, een netwerk van bedrijven rond de TU Delft. Aan ambitie ontbreekt het niet bij RoboValley. “We willen de belangrijkste robotica-hub van de wereld worden”, zegt algemeen directeur Arie van den Ende. “Dit fonds gaat een enorme acceleratie geven.” Hij wijst op de groeikansen. “Robotica zal het antwoord zijn op enkele van de grote uitdagingen van de 21ste eeuw, zoals de vergrijzing of klimaatverandering. Robotica is de grote volgende stap in de digitale revolutie.”

Bron : IFOT – Delft

Bron : Somnox

Bron : Computable – Delft wordt het Silicon Valley van robotica’