Zorgrobot Rose komt voorlopig niet in actie. De gelijknamige ontwikkelings-BV is er niet in geslaagd om voldoende financiële middelen aan te trekken voor de doorontwikkeling van het prototype. Met het hele ontwikkelingstraject is een kleine 4 miljoen euro gemoeid. Volgens Henk Zeegers, chief operating officer van Rose BV, was er nog eens 2 miljoen euro nodig om het prototype tot een productiemodel om te vormen. Om deze reden heeft Rose BV per 1 juni haar activiteiten moeten staken. De initiatiefnemers stellen nu vast dat het in het huidige investerings- en innovatieklimaat niet mogelijk is gebleken om investeerders te interesseren

Zorgrobot voor ouderen

Het project rond zorgrobot Rose startte in 2009, met als belangrijkste partners CbusineZ (een participatiemaatschappij van zorgverzekeraar CZ), Thebe Breda, ZuidZorg uit Veldhoven en Siza uit Arnhem. Daarnaast waren er bijdragen uit enkele fondsen. Rose, een acroniem voor Remotely Operated Service Robot, had tot doel om in drie tot vijf jaar een op afstand bestuurbare robot voor de zorg te ontwikkelen ter ondersteuning van ouderen en mensen met een lichamelijke beperking bij hun dagelijkse taken en verzorging, de zogenaamde ADL-taken.

Regie terug

“Cliënten, hun familie en zorgprofessionals lieten tijdens de informatiebijeenkomsten en proeftuinen zien niet bang te zijn voor de komst van robotica, maar erg nieuwsgierig wat deze ontwikkeling voor hen kan betekenen”, zegt Mariëtte Hertoghs, programmamanager zorgprofessionalisering bij Thebe. “Cliënten krijgen een deel van de regie terug, waardoor zij minder afhankelijk zijn en hun zelfredzaamheid wordt vergroot. ‘Haal en brengfuncties’ zoals een drankje uit de koelkast halen en inschenken, kunnen plaatsvinden op het moment dat de cliënt dat wil, niet op basis van de beschikbaarheid van de zorgprofessional.”

Bron : skipr.nl – doek-valt-voor-zorgrobot-rose